Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προκήρυξη του νέου «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», για την ενίσχυση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης σε κατοικίες, καθώς το πρόγραμμα πρόκειται να ενεργοποιηθεί μέσα στο Νοέμβριο. Το νέο «Εξοικονομώ» έχει επιδίωξη τη μεγαλύτερη ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδημάτων, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους ωφελούμενους να παρακάμψουν τον τραπεζικό δανεισμό.
Ενεργειακή επιθεώρηση

Το πρώτο βήμα θα είναι η ενεργειακή επιθεώρηση από ενεργειακό επιθεωρητή, για την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.
Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει την αίτηση ηλεκτρονικά, μέσα από μία ειδική online πλατφόρμα, συμπληρώνοντας τα παραπάνω δεδομένα, τον προϋπολογισμό των παρεμβάσεων, όπως και τα οικονομικά του στοιχεία.
Αν γίνει δεκτή η ένταξή του, τότε θα δεσμεύεται το αντίστοιχο ποσό επιχορήγησης, ενώ στην περίπτωση που επιλέξει τραπεζικό δανεισμό, θα μπορεί να εκταμιεύσει ως προκαταβολή έως και το 70% του δανείου.
Με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτηρίου, επιλέξιμες δαπάνες θεωρούνται η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος και η αντικατάσταση των κουφωμάτων και των υαλοπινάκων, όσον αφορά τον ηλεκτρομηχανικό εξοπλισμό, η εγκατάσταση ηλιοθερμικού συστήματος για θέρμανση ζεστού νερού χρήσης ή θέρμανσης χώρου, όπως επίσης και συστήματος θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου, βιομάζας ή αντλίας θερμότητας. Επίσης, μπορούν να ενταχθούν απαραίτητες εργασίες όπως σκαλωσιές ή υγρομονώσεις.

«Προαπαιτούμενα» για την ένταξη κατοικιών

Προϋποθέσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση μίας κατοικίας είναι το να είναι κύρια κατοικία και νόμιμη, αλλά και να έχει καταταχθεί στην κατηγορία Δ ή μικρότερη, στο πρώτο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.
Στην περίπτωση των μονοκατοικιών ή των μεμονωμένων διαμερισμάτων, η αίτηση θα πρέπει να υπογράφεται από όποιον έχει δικαίωμα κυριότητας του ακινήτου ή την επικαρπία του. Επιπλέον, στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν και κατοικίες που αποκτήθηκαν πρόσφατα, αρκεί οι δικαιούχοι να έχουν καταχωρίσει πρώτα την κατοικία στο Ε9. Δυνατότητα ένταξης στο «Εξοικονομώ» θα έχει και μία πολυκατοικία συνολικά. Προϋπόθεση είναι η πολυκατοικία να χρησιμοποιείται κυρίως ως κατοικία και να προβλέπονται κοινόχρηστες παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης.

Διάρθρωση ποσοστών επιδότησης

Στα πλαίσια του νέου «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», έχει αυξηθεί ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων, ο οποίος πλέον φτάνει τα 25.000 ευρώ, έναντι 15.000 που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα. Πέρα από το κόστος των παρεμβάσεων, και πλέον του παραπάνω ποσού μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν οι δύο ενεργειακές επιθεωρήσεις, αλλά και η αμοιβή συμβούλου έργου.
Παράλληλα, τα τραπεζικά δάνεια θα είναι άτοκα, ενώ το ανώτερο επιτρεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης έχει παραμείνει στο 70%. Ωστόσο, έχουν αλλάξει οι κλίμακες των ατομικών και οικογενειακών εισοδημάτων, οι οποίες είναι πλέον 7, ενώ έχουν προστεθεί και κοινωνικά κριτήρια, με τη μορφή προσαύξησης 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Έτσι, για παράδειγμα, λαμβάνουν επιδότηση 60% ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 20.000 ευρώ, το οποίο μειώνεται στο 50% για ατομικό εισόδημα 10.001-15.000 ευρώ και οικογενειακό 20.001 έως 25.000 ευρώ.
Από τις επτά εισοδηματικές κατηγορίες που ορίζονται, στην 5η και την 6η το μέγιστο ποσοστό επιδότησης είναι μειωμένο στο 50%. Επίσης, για την έβδομη κατηγορία (για οικογενειακό εισόδημα από 35.000 έως 40.000 ευρώ και για οικογενειακό από 45.000 έως 50.000 ευρώ), δεν προβλέπεται επιχορήγηση, αλλά επιδότηση του τραπεζικού δανείου.

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση παρακαλώ επικοινωνήστε:

Πορεία-Όραμα Συμβουλευτική ΕΠΕ 210-6895612

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις νέες προσφορές μας

Επιτυχής Εγγραφή